Prosti čas

5 prednosti elektronskih bobnov

Ko človeka potegne v svet glasbe, je to nekaj neverjetno neustavljivega in tako zelo privlačnega, da bi želel deliti z vsemi ljudmi na tem svetu. A včasih slednje morda ni najboljša izbira, saj sosedje verjetno niso vsi navdušeni nad idejo, da bi se poslej v njihovem bloku ali pa naselju slišalo bobnenje in grmenje iz studijskih zvočnikov.

Tudi prve učne ure violine so seveda ne le srce, pač pa tudi ušesa parajoče. Pa denimo, da ste sami navdušenec nad bobni, ali pa se je za tolkala navdušil vaš otrok. Kako izpolniti neskončno željo po ritmičnih zvokih, ki uravnavajo bitje srca, tako tistega, ki nanje igra, kot vseh ostalih v bližini?

1. Prilagodljiva glasnost

Kot rečeno v uvodu, sosedje se navadno ne razveselijo svojega soseda, ki je nenadoma dobil navdih, da bi postal eden najboljših bobnarjev daleč naokoli. Z grozo v očeh bi spremljali vsak vaš korak, ko bi v stanovanje nosili svoj novi set bobnov in na spletu iskali ustrezno zaščito za ušesa in kakšna pomirjevala.

A temu se lahko zelo elegantno izognete z nakupom elektronskih bobnov. Gre za set, kakršnega ste že zagotovo videli v kakšnem videospotu ali nastopu v živo. Prednost elektronskih bobnov tiči v dejstvu, da lahko nanje igrate s pomočjo ojačevalca, in nastavljive jakosti zvoka, ali pa enostavno priklopite slušalke in bobnate zgolj v svoji glavi.

2. Primerno za vsak prostor

Klasičen set bobnov je zares ogromen, saj vsebuje bobne različnih velikosti, činele, različna stojala in tako naprej. Verjetno ima redkokdo doma dovolj prostora za postavitev teh tolkal. Morda komu še uspe stlačiti vse skupaj v kakšno večjo klet, a tudi to utegne biti težava.

Set elektronskih bobnov Millenium HD-50
Set elektronskih bobnov Millenium HD-50 – (Symphony.si)

Elektronski bobni zavzamejo precej manj prostora, so manj nerodni in jih je moč postaviti povsem po svojih željah. V spletni trgovini z glasbili Symphony International boste našli tako elektronske bobne za začetnike kot tudi za tiste zahtevnejše bobnarje.

3. Izjemen nabor zvokov

Kot veste, je set bobnov z namenom tako raznovrsten, saj prav vsak boben v setu oddaja drugačen zvok. Tu imamo nekaj manjših, pa enega basovskega, ki je zares ogromen, in tudi kovinske činele. Pri elektronskih bobnih pa je vse skupaj precej bolj enostavno.

Z le nekaj pritiski na prave gumbe lahko izbirate med zares neverjetnim naborom različnih zvokov. Nekateri elektronski bobni namreč ponujajo celo več 100 zvokov z nadvse realističnimi učinki, ki presenetijo še tako izkušene bobnarje.

4. Snemanje mojstrovin

Vsak glasbenik si želi svoje igranje tu in tam posneti. Kasneje, ko gre že za bolj resno igranje, pa nemara posneti tudi matrico ali izdelek za v studio. Z elektronskimi bobni je to nadvse enostavno, saj se z ustrezno dodatno opremo igranje nanje z lahkoto posname.

5. Dodatna orodja in pomoč

Elektronski bobni pa imajo še eno veliko prednost pred klasičnimi. Lahko nam pomagajo na poti od amaterja do profesionalca. Tako kot se za elektronske naprave spodobi, imajo tudi tovrstni bobni svoje »bombončke«.

Set elektronskih bobnov Yamaha DTX6K3-X
Set elektronskih bobnov Yamaha DTX6K3-X – (Symphony.si)

Eden izmed teh je zagotovo vdelan metronom, ki pomaga pri lovljenju ritma. Potem pa denimo še posnete lekcije, s katerimi postane učenje igranja bobnov prava otroška igra. Obstajajo tudi posebne matrice različnih skladb, na katerih so namenoma izpuščena tolkala, zato da jih lahko ob poslušanju odigramo kar sami.

Elektronski bobni zagotovo imajo svoje prednosti in so lahko še kako kvalitetno glasbilo ter pomočnik na poti do vrhunskega bobnarja.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.