Do belih zob po naravni poti

Filmski nasmešek belih zob je nekaj, kar si želi prav vsak med nami. V želji, da bi zablesteli na fotografijah in se počutili bolj samozavestno v družbi, se zatekamo k rečem, ki včasih škodijo našim zobem. Beljenje naj vedno poteka pod nadzorom zobozdravnika.

Punca z belimi zobmi

Do bolj belih zob lahko pridemo tudi po naravni poti – brez obiska zobozdravnika.

Kljub temu pa ni rečeno, da za kak bolj svetel odtenek ne bi mogli poskrbeti kar doma z naravnimi sestavinami. A vsekakor velja opozorilo in klic k previdnosti ob branju spletnih nasvetov o tem, kako kar najhitreje in najbolj učinkovito pobeliti zobe.

Zakaj zobje niso povsem beli?

Najprej razčistimo z mitom o belih zobeh. Zobje po naravi nikakor niso snežno beli, pač pa imajo nekoliko rumenkast odtenek, ki v resnici priča o tem, da so zdravi. A ljudje si želimo popolnoma belih zob, do česar pa ni tako enostavno priti. Seveda je v sami osnovi treba poskrbeti za redno ustno higieno in čiščenje.

Čiščenje zob

Prvi korak do bolj belih zob je primerna ustna higiena – redno ščetkanje zob.

A samo z zobno pasto in krtačko naši zobje ne bodo prav dosti bolj svetli. Še ena težava, ki vpliva na barvo zob, pa je neustrezna prehrana. Živila, ki vsebujejo močna barvila, ter kava, čaj in cigareti povzročajo zabarvanje zob, do katerega sicer ne bi prišlo. S tem k sreči lahko opravimo tudi sami, za kaj več pa bo treba na obisk k zobozdravniku.

Kaj pa naravna pot?

Ena izmed najbolj naravnih poti do bolj belih zob je uporaba sode bikarbone. Gre za izdelek, ki ga imamo doma praktično vsi in v sodelovanju z nekaterimi drugimi zadevami deluje skorajda čudežno. Za bolj bele zobe si zamešajte pasto iz sode bikarbone in jagod, ki vsebujejo kisline, ki pomagajo odstraniti madeže z zob.

Uporabite lahko tudi mešanico jabolčnega kisa in soka limone. Oba recepta prinašata določene rezultate, a se je dobro znati držati malce nazaj. Uporaba te vrste čiščenja zob naj ne bo na sporedu več kot enkrat na teden, sicer lahko poškodujete sklenino zob.

Aktivno oglje

V zadnjem času se v medijih pojavljajo izdelki iz aktivnega oglja, ki najprej močno počrni vaše zobe, v resnici pa jih naredi bolj bele. Pa je na tem kaj resnice? Dejstvo je, da aktivno oglje deluje. Ni pa prav nobene potrebe, da bi kupovali kakšne drage produkte iz aktivnega oglja.

Le to lahko kupite v vsaki lekarni in si doma kar sami zamešate pasto za beljenje zob. Aktivno oglje se sicer uporablja v povsem druge namene, vezane na prebavo in morebitne želodčne zastrupitve, saj nase veže toksine in jih s seboj vred odnese iz telesa. V primeru beljenja zob pa nastopi kot abraziv, ki zobe pomaga spolirati.

Jejte hrano, ki skrbi za vaše zobe

V tem primeru gre predvsem za živila, ki jih glodamo in na ta način ves čas poliramo sklenino svojih zob. Vsa trda zelenjava in sadje bodo v pomoč. Korenje, jabolka in podobno. Kljub temu pa velja ohraniti zavedanje o tem, da nekatere vrste sadja in zelenjave vsebujejo manj ali več sladkorja.

Po uživanju hrane zobe vedno očistimo ali vsaj splaknemo z vodo. Poleg omenjenih cigaret in kave ter čaja pa na obarvanost zob deluje tudi jagodičevje, ki vsebuje veliko temnih, naravnih barvil. Ker je polno antioksidantov, je seveda zdravo, kljub temu pa po uživanju borovnic ali robid očistite zobe in medzobni prostor, kamor se rada skrijejo drobna semena.