Lepota in zdravje

Kaj je indeks telesne mase (ITM)?

Ste vedeli, da je izračun optimalne mase poznan že skoraj dve stoletji in da je ITM formulo izumil priznani belgijski znanstvenik Adolphe Quetelet? Izračunal je, da je optimalen ITM med 19 in 25 za večino ljudi, nekateri ljudje pa so iz te kategorije izvzeti, na primer športniki ter osebe z drugačno konstitucijo telesa.

Pa sploh veste, o čem govorimo? Kaj je ITM? Bi nam ga znali na enostaven način pojasniti? Če ne, bomo za vas to naredili mi. Natančneje, zaupali vam bomo, kaj je ITM, kateri faktorji ga sestavljajo, kako ITM izračunamo in podobno.

Kaj je ITM in kaj ga sestavlja?

Indeks telesne mase ali na kratko ITM je univerzalni izračun, na podlagi katerega lahko najlažje ugotovimo, ali naša teža ustreza normam prehranjenosti ljudi. Če si želimo ITM na hitro izračunati, obstaja poseben ITM kalkulator.

Indeks telesne mase je primeren izračun za moške in ženske, stare med 20 in 65 let. Ne uporablja se za otroke, mladostnike in starejše. Zakaj? Ker je delež mišičja pri njih bistveno drugačen. ITM sestavljajo štirje faktorji:

  • spol,
  • višina,
  • teža,
  • starost.

ITM je v resnici samo informativne narave, saj je posameznikova idealna telesna masa odvisna od več dejavnikov, kot jih vključuje ITM. Drugi dejavniki, ki pri tem niso vključeni, so na primer ukvarjanje s športom, prehranjevalne navade, hidracija in podobno.

Kako izračunati ITM?

Indeks telesne mase lahko izračunate sami. Svojo telesno težo v kilogramih delite s telesno višino v metrih, ki jo pred tem daste na kvadrat.

Ko boste izračunali svoj ITM, njegovo število lahko preverite v tabeli, v kateri ugotovite, ali imate normalno, previsoko ali prenizko težo. Če je indeks večji, je tveganje obolevanja za raznimi boleznimi večje.

ITM tabela
Izračunajte svoj ITM in s pomočjo zgornje tabele preverite, ali je vaša telesna masa premajhna, normalna ali čezmerna.

Na spletu boste lahko na kar nekaj straneh našli kalkulator ITM izračun indeksa. Poleg osnovnih podatkov, ki sta telesna teža in višina, boste morali napisati še podatek o spolu in starosti. Ta dva podatka bosta še natančneje vplivala na končni izračun ITM.

Indeks telesne mase, ki ga ni težko izračunati, nam je lahko v pomoč pri odkrivanju nepravilnih navad v prehranjevanju. Hkrati pa previsok ITM velja kot opozorilo za spremembo v načinu življenja. Če ga bomo zmanjšali, bomo posledično zmanjšali tudi tveganje za bolezni, ki so povezane s preveliko telesno težo. Seveda pa je hkrati treba paziti, da indeks ni prenizek.

Druge možnosti za določanje idealne telesne teže

Vsekakor ITM ni ednini pokazatelj ali določevalec idealne telesne teže. Nekateri jo določajo z obsegom pasu. Znano je, da je obseg pasu enako pomemben za zdravje kot ITM. Predvsem je pomembna količina maščobnega tkiva okoli pasu, saj vpliva na jetra, prebavila in druge dejavnike in tveganja, povezana z najrazličnejšimi boleznimi, npr. visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo.

Če želite, da so vaše meritve čim bolj verodostojne, je najbolje, da opravite ITM in obseg pasu hkrati. In kako lahko najlaže izmerite obseg pasu? Stopite pred ogledalo, slecite se do pasu, nato stopite v širino ramen. Merilni trak ovijte okoli trebuha nas popkom. Pazite, da bo vaš vdih normalen.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.