Izbira pravega para tekaške obutve (7 nasvetov)

Za opravljanje najrazličnejših športnih aktivnostih so še posebej dobrodošla poletna jutra in večeri. Ne glede na to, ali ste na počitnicah ali ne, je smiselno, da ves čas migate. Tudi zato se boste bistveno bolje počutili in dobro poskrbeli za svoje telo in zdravje.

Tekaška obutev

Če boste kupili neustrezne tekaške čevlje, teka zagotovo ne boste vzljubili.

Med bolj priljubljene poletne aktivnosti zagotovo sodi tek. Čeprav se vam zdi, da za tovrstni šport potrebujete zgolj dobro voljo, se motite. Ključno je, da na sebi nosite ustrezno tekaško obutev. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj pomembnih nasvetov, ki se jih je treba pri nakupu novih tekaških čevljev obvezno držati.

1. Po nove tekaške copate v spremstvu starih

Obrabljeni copati za tek so za odpad, vendar morajo pred tem nujno z vami po nove. Ravno v njih se namreč za vas in prodajalca skrivajo pomembna sporočila oziroma informacije. Na podlagi starih čevljev za tek se namreč lahko učinkovito ugotavlja način teka. S pomočjo stare obutve vam bodo najlaže in najhitreje svetovali, kateri model je najbolj primerna izbira za vas.

2. Ustrezna oblika stopal

Običajno lahko v športnih trgovinah izbirate med celo poplavo tekaških čevljev. Izbor je treba že na začetku zožiti tako, da določite obliko svojih stopal. Oblika je predvsem odvisna od širine podplatov ter od višine in loka narta. O obliki stopal obstajajo celo študije in izjemno kakovostna strokovna literatura. Ob prebiranju takšnega materiala raziščite, kaj pomeni supinacija, pronacija ter nevtralno stopalo.

3. Videza copat nikoli ne postavljajte v središče

Dejstvo je, da sodobnemu kupcu videz izjemno veliko pomeni. In zagotovo ni nič drugače pri izbiri športne opreme. Videz izdelka pa vas lahko precej hitro pretenta. Na koncu namreč ugotovite, da ste si izbrali nekaj, česar ne boste koristno uporabljali oziroma je za vas povsem neuporabno.

Moški tekaški čevlji Under Armour HOVR Mega 2

Moški tekaški čevlji Under Armour HOVR Mega 2 – (Extremevital.com)

Pri nakupu novega para tekaških copat se torej ne osredotočajte na vizualno privlačnost. Za to raje poskrbite na koncu, ko boste temeljito preverili druge, precej pomembnejše dejavnike.

4. Nove obutve ne kupujte v dopoldanskem času

Na sploh velja, da se obutev ne bi smela nakupovati oziroma preizkušati v dopoldanskem času. Razlog tiči v zatekanju nog. V drugem delu dneva, torej v popoldanskem času, noge nekoliko zatečejo. In ravno tu je odgovor, zakaj čevlje kupovati popoldne. Če bi čevlje za tek kupili dopoldne, je velika verjetnost, da bi vam bili ti pretesni.

5. Malenkost večja številka

Pri izbiri čevljev za šport velja, da je vedno treba izbrati malenkost večjo številko, kot jo nosite sicer. Najpametneje je, da si izberete pol ali pa eno številko večje od preostale obutve, ki je ne uporabljate za športne namene. Pomagate si lahko tudi s pravilom: med prsti na nogah in copati za tek naj ostane za en prst prostora.

6. Načrti s tekaško obutvijo

Kakšen par tekaške obutve si boste kupili, je zagotovo odvisno tudi od načrtov in ciljev v povezavi s tekom. Odgovorite si na vprašanji, kako pogosto ter kako daleč boste tekli; seveda tudi, po kakšni podlagi.

Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v12

Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v12 – (Extremevital.com)

Tekaške cilje in načrte zaupajte specializiranemu prodajalcu. Glede na povedano vam bo ta zagotovo precej hitreje našel primeren par tekaških copat – z ustreznim oprijemom, oporo ter oblazinjenjem.

7. Pomerite različne modele, vzemite si dovolj časa

Pri izbiri novega para copat za tek se vam ne sme nikakor muditi. V športno trgovino se odpravite tedaj, ko veste, da imate dovolj časa za pomerjanje. Preizkusite čim več različnih modelov in se s posameznimi malce sprehodite po trgovini. Ko boste preizkusili vse tipe tekaških čevljev, sledi pomembna odločitev – izbira čevljev, ki se vam daleč najbolj prilegajo ter se v njih najbolje počutite.

Predvsem od vrste čevljev je odvisno, ali boste tek vzljubili in bo ta postal del vašega življenja. Pri izbiri prave tekaške obutve je skoraj 100 % verjetno, da bo tek za vas postal eden od načinov preživljanja prostega časa.