Prosti čas

Nakup harmonike: katero vrsto glasbila izbrati?

Harmonika je priljubljeno glasbilo, ki je nedvomno nepogrešljiv del slovenske folklore in glasbene dediščine. A ta instrument ni zgolj harmonika, pač pa poznamo različne vrste. Od klasičnih diatoničnih do sodobnih inštrumentov s klavirsko tipkovnico harmonike že dolgo navdušujejo glasbenike in poslušalce po vsem svetu.

V Sloveniji je harmonika prisotna na vsaki dobro znani veselici, kmečkih praznovanjih in koncertih ter ima pomembno vlogo pri ohranjanju naše glasbene tradicije. V nadaljevanju bomo raziskali različne vrste harmonik in vam pomagali pri izbiri tiste, ki bo najbolje ustrezala vašim glasbenim željam in potrebam.

Klavirska harmonika

Zgodovina klavirske harmonike sega v 19. stoletje, ko je bila razvita kot bolj prenosna in dostopna alternativa za klavir. Zaradi svoje kompaktne velikosti in preproste uporabe je kmalu postala priljubljena tako med glasbeniki kot ljubitelji glasbe po vsem svetu. V Slovenijo je klavirska harmonika prišla v začetku 20. stoletja in hitro pridobila popularnost med glasbeniki in poslušalci. S svojo edinstveno kombinacijo zvoka in možnosti igranja melodij z različnimi dinamičnimi poudarki je postala pomemben del slovenske glasbene scene.

Klavirska harmonika Hohner Bravo III 72 WH
Klavirska harmonika Hohner Bravo III 72 WH — Symphony.si

Glasnost zvoka se uravnava z močjo vlečenja meha, ima pa od 2 do 16 registrov, s katerimi se le-tega spreminja. Priljubljena je tako med profesionalnimi glasbeniki kot amaterji, saj omogoča izvajanje širokega nabora glasbenih žanrov, vključno z narodno-zabavno, ljudsko in klasično glasbo. Glavni deli klavirske harmonike vključujejo tipkovnico s tipkami, raztegljiv meh, zračno resonančno komoro, kladivca, vzmeti in mehanizme za sprožitev zvoka ter ohišje za resonanco in projekcijo zvoka.

Diatonična harmonika

Diatonična harmonika je drugačna od klavirske tako po zvoku kot po načinu igranja. Medtem ko klavirska harmonika posnema igranje klavirja, je diatonična zasnovana za igranje v določenih tonalitetah ali ključih. To pomeni, da ima omejen nabor tonov, ki so na voljo, odvisno od tipkovnice in razporeditve tipk, kar omogoča igranje melodij le v določenem ključu.

Diatonična harmonika Weltmeister Wiener 509 31/12/II
Diatonična harmonika Weltmeister Wiener 509 31/12/II — Symphony.si

Slednje daje diatonični harmoniki svoj prepoznaven zvok in glasbeni jezik, ki je pogosto povezan z ljudsko in narodno-zabavno glasbo. Diatonična harmonika se razlikuje tudi v načinu igranja. Namesto tipk s črnimi in belimi tipkami, kot jih najdemo na klavirski harmoniki, ima tipke razporejene tako, da tvorijo določene lestvice ali akorde v določenem ključu. To omogoča glasbeniku, da igra preproste in kompleksne melodije ter akorde brez potrebe po preklapljanju med različnimi tipi tipk.

Diatonično harmoniko pogosto uporabljajo glasbeniki, ki se ukvarjajo z ljudsko glasbo, folkloro, narodno-zabavno glasbo in bluesom. Zaradi svoje preproste zasnove in specifičnega zvoka je priljubljena med glasbeniki vseh stopenj spretnosti, od začetnikov do profesionalcev. Njena preprostost omogoča, da glasbeniki hitro osvojijo osnove igranja in se osredotočijo na izražanje in interpretacijo glasbe. Poleg tega je diatonična harmonika pogosto cenjena zaradi svojega avtentičnega zvoka, ki ga je težko reproducirati z drugimi inštrumenti.

Kromatična harmonika

Kromatična harmonika, znana tudi kot gumbna harmonika, predstavlja edinstveno različico klasične harmonike, ki se ponaša z okroglimi gumbi, podobnimi tistim na diatonični harmoniki na desni strani, in basovskimi gumbi klavirske harmonike na levi strani. Glasbilo ohranja basovsko stran enako kot klavirska harmonika – tako glede razporeditve gumbov kot načina igranja.

Kromatična harmonika Startone C-Handle
Kromatična harmonika Startone C-Handle — Symphony.si

Sestavni deli kromatične harmonike vključujejo pasove, baze, zvočnice, meh in registre, ki glasbeniku omogočajo raznolikost zvoka in izražanja. Razlikujemo med C in B sistemom glede na razporeditev gumbov. Najlažje ju ločimo po tem, da so črno pobarvani gumbi razporejeni po nasprotno usmerjeni diagonali. Kromatična harmonika ponuja več oktav kot diatonična ali klavirska harmonika, omogoča pa igranje v kateri koli tonaliteti. Prednost kromatične harmonike pred klavirsko je, da za igranje v različnih tonalitetah ni potrebe po spreminjanju položajev prstov, saj se zgolj premakne začetni ton na ustrezni gumb.

Zaradi tega je prijem oktave mnogo ožji, kar omogoča boljši nadzor in natančnost med igranjem. Podobno kot pri klavirskih harmonikah tudi na kromatični najdemo registre, ki omogočajo dodatno prilagajanje zvoka glede na želje in potrebe igralca. S tovrstno harmoniko je mogoče izvajati širok spekter glasbenih zvrsti, vključno z narodno, pop in klasično glasbo, kar jo dela izjemno priljubljeno med glasbeniki vseh stopenj izkušenosti.

Kje opraviti nakup harmonike?

Če ste se odločili za nakup harmonike in je pred tem še niste držali v rokah, bo najbolje, da se oglasite v glasbeni trgovini, kjer vam bo to na voljo. Šele tako boste namreč občutili pravo povezavo z glasbilom in izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza.

Izjemno pestro ponudbo raznovrstnih harmonik boste našli v glasbeni trgovini Symphony International d.o.o., kjer je vedno na voljo tudi prijazno svetovanje glede izbire primernega glasbila. Tam boste našli otroške harmonike, tiste za začetnike in tudi za povsem resne glasbenike, katerih prsti že urno poplesujejo po tipkah in gumbih.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.