Dom in gradnja

Laserski razrez kovine in sodobne konstrukcije

V sodobni arhitekturi se na področju poslovnih in industrijskih prostorov srečujemo z najrazličnejšimi nenavadnimi željami naročnikov, in ena zanimivejših je zagotovo uporaba kovin v konstrukciji in tudi pri samem opremljanju prostorov.

Predvsem sodobna tehnološka podjetja si pogosto zamislijo stavbe, ki odražajo njihovo usmerjenost v prihodnost, zaradi česar njihove želje včasih že mejijo na podobe iz znanstveno fantastičnih filmov. To pomeni, da si zamislijo stavbo, ki temelji na kovinski konstrukciji, pri kateri so osnovni gradbeni elementi razkriti in izpostavljeni očem, pa tudi stene, tla in pregradni elementi so pogosto kar iz kovine.

Laserski razrez kovine in krivljenje pločevine za »sci-fi« prostore

Namesto klasičnega gradbenega podjetja je treba pri izgradnji takšnih stavb poskrbeti predvsem za najem dobrega podjetja s področja obdelave kovin, torej dejansko za ključavničarje, ki imajo dovolj velike zmogljivosti in dovolj tehnološke opreme ter znanja, da se lahko spopadejo s projektom, ki zahteva konstruiranje, montažo, laserski razrez kovine, varjenje in krivljenje kovine.

V prvi fazi se seveda poskrbi za samo konstrukcijo, kjer so nujni natančno konstruiranje, laserski razrez kovine oziroma gradbenih profilov ter kakovostna montaža s kovičenjem in varjenjem. V drugi fazi velja posvetitev notranjim elementom, torej izdelavi konstrukcij za stopnice, prav tako pa tudi bolj preprostim elementom, na primer pohodnim kovinskim ploščam za tla, ploščam za stene in pregradne stene. Te so običajno mojstrsko oblikovane, za kar se poskrbi s krivljenjem pločevine, prav tako pa lahko laserski razrez poskrbi tudi za bolj zanimive oblike.

Kovinska konstrukcija
Moderna kovinska konstrukcija.

Ko je osnova zaključena, lahko isto podjetje poskrbi tudi za izdelavo drugih notranjih elementov, kajti krivljenje pločevine ter laserski razrez kovine sta odlična tudi za izdelavo unikatnih »industrijskih« svetil, za sprejemni pult v recepciji, ter celo za popolnoma dekorativne elemente, na primer »heavy duty« logotip, izrezan iz kovinske plošče, ki krasi steno ob vhodnih vratih. Potrebne je le nekaj domišljije, pa lahko prostor dejansko naredimo takšen, kot da bi skozi časovni stroj prispeli nekam daleč v prihodnost.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.