Zanimivosti

Tonerji in kartuše

Ko kupujemo nov tiskalnik, se moramo najprej odločiti, katero vrsto bomo izbrali. Ali bomo kupili tiskalnik, ki uporablja kartuše, ali se bomo raje odločili za takšnega, ki uporablja toner. Glavni razliki med tonerji in kartušami sta v funkcionalnosti in namenu, zato moramo pred nakupom tiskalnika sami pri sebi doreči, kaj pravzaprav hočemo. Če bomo kupili laserski tiskalnik, bomo uporabljali tonerje, v kolikor pa bomo izbrali klasičen printer, bodo v poštev prišle kartuše.

Obe vrsti tiskalne barve lahko kupimo v spletni ali fizični trgovini. Poceni tonerji, ki jih boste našli na spletu, so lahko visoke kakovosti in nekateri zmorejo natisniti celo več kot originalni. Zaradi dejstva, da niso originalni, pa se zanje marsikdo žal ne odloči.

Poceni tonerji niso nujno slabi

Razlika med tonerji in kartušami je tudi v obliki in vsebini. Tonerji za tiskanje uporabljajo prah, medtem ko so kartuše napolnjene s črnilom. Z obema vrstama tiskalnikov lahko tiskamo vse vrste dokumentov in slik, a seveda prihaja do razlik v kakovosti in hitrosti. Poceni tonerji so narejeni za laserske printerje in so primerni predvsem za pisarne. Laserski tiskalniki so namreč mnogo hitrejši od tistih, ki uporabljajo kartuše.

Bistvenega pomena je največkrat kakovost slike, hkrati pa si vsi želimo, da bi z enim tonerjem ali kartušo lahko tiskali čim dlje. Na srečo obstajajo poceni tonerji, s katerimi lahko tiskamo celo dlje kot z originalnimi. Tonerji so načeloma dražji od kartuš, vendar z njimi lahko natisnemo večje število slik. Z njimi lahko natisnemo slike boljše kakovosti, seveda pa je višja tudi njihova cena.

Pestrost ponudbe preverite na spletu

Če imamo tiskalnik in zanj iščemo primeren toner, je ponudbo poceni tonerjev najbolje preveriti kar na spletu. Večina ponudnikov nam bo zagotavljala, da bomo z njihovimi nadomestnimi tonerji in kartušami lahko natisnili več, obenem pa zapravili manj.

Kakovost tiska
Visoko kakovost tiska zagotavljajo tudi nekateri nadomestni tonerji, ki so cenejši od originalnih.

Če ne veste, kateri tiskalnik imate, preverite model na sprednji ali zadnji strani naprave. Za pomoč lahko vprašate tudi nekoga, ki se na tehniko spozna bolje kot vi, prav tako pa lahko model tiskalnika razberete s pomočjo različne programske opreme. Jasno je, da če poznate natančno ime svojega tiskalnika (in njegovo serijsko številko), boste lažje in predvsem hitreje kupili pravi toner.

Se odločiti za originalni ali nadomestni toner?

Nadomestni tonerji so primerni za večino uporabnikov. Zanje se pogosto odločajo tudi podjetja, ki z njihovo uporabo zmorejo natisniti zelo veliko število listov.

Ali se boste odločili za originalni ali nadomestni poceni toner, je seveda odvisno od nas. Ne pozabite pa, da se danes tudi za manjši denar da natisniti veliko in kakovostno, saj so zaradi visoke konkurence tako imenovane »budget« opcije postale dosegljive prav vsem.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.