Internet

5 napak pri izbiri ponudnika gostovanja

Vsaka spletna stran, trgovina ali aplikacija potrebuje kvalitetno gostovanje. Od tega je namreč odvisno, kako tekoče bo vse skupaj delovalo, kako zadovoljni bodo vaši uporabniki in tudi kako hitro bodo odpravljene morebitne napake, ki bi se utegnile pojaviti.

Da vam ne bi bilo kasneje žal, si je potrebno vzeti nekaj časa za iskanje najboljšega ponudnika in ponudbe, ki bo zajemala vse tisto, kar si želite in od ponudnika gostovanja tudi pričakujete. Nikakor ne gre gledati samo posamezno točko, ki vam je morda najbližje, ampak na celotno storitev kot takšno. In katere napake se pri izbiri ponudnika gostovanja primerijo najpogosteje?

1. Zastarela tehnična oprema

Če si želite, da bo vaša spletna stran delovala hitro in na oko neopazno, prenesla tudi nekoliko večji obisk v določenih trenutkih, boste morali poiskati ponudnika z zmogljivo strojno opremo. Seveda v prvi vrsti pridejo tukaj v poštev strežniki s hitrimi SSD diski.

Zastarela oprema
Pri izbiri ponudnika gostovanja bodite pozorni na zmogljivost tehnične opreme.

Pomembno je tudi, da je takšna oprema primerno optimizirana in da s strani ponudnika prejmete zadovoljive informacije ter odgovore na svoja vprašanja. Še posebej boste veseli svetovanja glede tega, kateri paket gostovanja bi bil ustrezen za vaše potrebe.

2. Slaba podpora uporabnikom

Splet je živa stvar in vaša spletna stran bo živela skupaj z njim 24 ur na dan in vse dni v letu. Seveda pa se lahko pripeti kaj nepričakovanega in vaša spletna stran postane nedosegljiva. Sploh ni pomembno ali je za to kriva vaša nespretnost, napačen klik, ali pa je zadevo zakrivilo kaj drugega.

Na strani gostovanja boste vedno potrebovali hitro in kvalitetno podporo uporabnikom. Takšno, ki je na voljo praktično 24 ur na dan, in to prek različnih komunikacijskih kanalov. Najboljši ponudniki nudijo podporo preko dneva na telefonu, prek klepeta in spletne pošte z zelo kratkim reakcijskim časom. V nočnih urah pa vsaj prek spletne pošte.

3. Izbira najcenejšega

Danes vemo, da tudi v trgovini ni najbolj smotrno kupovati reči zgolj zato, ker so najcenejše. V prvi vrsti je potrebno gledati na kvaliteto, se pa kaj hitro izkaže, da je ta precej cenejša kot tiste najbolj poceni izbire. Za sumljivimi akcijskimi ponudbami se prav tako lahko skriva marsikaj.

Ker je spletno gostovanje za delovanje vašega spletnega mesta izjemno pomembno, najprej glejte na to, da boste pri ponudniku dobili kvaliteto in vse tisto, kar zares potrebujete. Seveda preverite tudi cene konkurentov in jih med seboj primerjajte. Najslabše bi bilo skočiti k prvemu, ki ga zagledate na spletu.

4. Ne zagotavlja varnostnih kopij

Ena ključnih točk pri izbiri ponudnika gostovanja je tudi tista, ki se nanaša na varnostne kopije. Boljši ponudniki vedno ponudijo redno izdelavo varnostnih kopij, obenem pa imajo na zalogi tudi varnostne SSL certifikate, ki vam jih bodo brezplačno namestili, če jih boste kupili pri njih.

In ne gre zgolj za varnostne kopije na strežniku, kjer boste imeli bazo spletne strani. V mislih je potrebno imeti tudi tiste varnostne kopije, ki se nahajajo na drugem mestu – za primer, da gre s strežnikom kaj zelo hudo narobe. Ne želite si ostati brez svoje spletne strani.

5. Domačega ali tujega?

Čeprav je v določenih primerih tudi izbira tujega ponudnika gostovanj povsem na mestu, pa je potrebno omeniti, da je vsekakor napaka, če to storite takrat, ko je spletna stran namenjena obiskovalcem iz Slovenije. Stran se bo tako nalagala počasneje, pomembno pa je še nekaj drugega.

V primeru, da boste potrebovali nujno pomoč, vam pri kakovostnem domačem ponudniku ne bo potrebno čakati v nedogled, da bi prišli na vrsto. Obenem pa boste komunicirali v slovenskem jeziku, kar je lahko velika prednost, ko se je potrebno dogovoriti kaj tehničnega.

Domači ponudnik je torej običajno boljša izbira, a naj bo ta izbran premišljeno.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.