Prosti čas

Kaj je BMX kolo in čemu je namenjeno?

BMX je kratica za kolesarski motokros (ang. Bicycle Motocross). Ta adrenalinski kolesarski šport obsega več disciplin, ki se izvajajo na terenu. Kolesa BMX so prepoznavna po manjših kolesih in okvirjih. Zaradi poenostavljene zasnove je vožnja z njimi lažja v intenzivnih voznih okoljih, kot so skate parki ali pump track steze.

Druge značilnosti kolesa BMX so lahka konstrukcija ter debele in stabilne pnevmatike, ki zagotavljajo vzdržljivost in stabilnost med vožnjo. Tako kot pri vseh modelih koles je tudi pri kolesih BMX na voljo več stilov. Vsak stil kolesa BMX je nekoliko drugačen in je optimiziran za določeno vrsto aktivnosti ali slog vožnje.

Za kaj se uporablja kolo BMX?

Kot že omenjeno, so kolesa BMX namenjena predvsem terenskemu kolesarjenju in izvajanju trikov. Če te vrste koles še ne poznate, ste jih najverjetneje že videli v urbanih okoljih, kot so skate parki ali kar na ulicah, vendar obstaja še veliko drugih področij, kjer se lahko uporabljajo kolesa BMX.

Pri dirkah BMX tekmovalci vozijo po progah z različnimi ovirami, kot so grbine, zavoji in skoki. Cilj je, da krog končate prvi, tako kot na vseh drugih dirkah. Kolesa BMX so zato sestavljena iz lahkih zlitin, ki omogočajo nemoteno izvajanje skokov in trikov.

Kako se BMX kolesa razlikujejo od drugih vrst koles?

Za razumevanje pomena kolesa BMX je treba razumeti njegove edinstvene razlike od drugih vrst koles. Kolo BMX je majhno. Takšno mora biti, da lahko kolesarji izvajajo trike in manevrirajo na razgibanih stezah. Tudi nastavitev okvirja je manj zapletena kot pri drugih kolesih. Kolo BMX ne potrebuje aerodinamične oblike ali lahkega okvirja. Vendar pa imajo nekatera tekmovalna BMX kolesa lažjo sestavo kot kolesa za prosti slog in kaskaderski modeli.

BMX kolo Flybikes Proton CST RHD
BMX kolo Flybikes Proton CST RHD – (Extremevital.com)

Pnevmatike BMX so debele, robustne in odporne. Imajo globoke tekalne plasti za optimalen oprijem na dirkališču. Debele in čvrste gume služijo tudi kot blažilci udarcev. Na kolesih BMX ne boste videli zapletenih zavornih sistemov. Pri nekaterih modelih, zlasti pri otroških, zadostuje že preprosta ročna zavora.

Večina BMX koles ima le eno prestavo. Pri modelih z več prestavami kolesarji lahko izbirajo med dvema konfiguracijama prestav: visoko in kratko. Razvrstitev je odvisna od števila zob verižnika – več zob ima verižnik, višja je prestava. Tekmovalci pogosto izberejo kolo BMX z visokimi prestavami, medtem ko imajo nekateri kolesarji raje kratka prestavna razmerja, saj so primernejša za različne proge.

5 prednosti BMX koles

Zakaj se odločiti za nakup BMX kolesa? Katere so njihove bistvene prednosti?

  1. Zagotavljajo vznemirljivo izkušnjo pri vožnji po razgibanem terenu, kot so skalnati hribi.
  2. Kolesa BMX so zaradi svoje kompaktne strukture idealna za otroke.
  3. Izdelana so za čim večjo vzdržljivost, kar zagotavlja dolgoročno naložbo.
  4. So preprosta za upravljanje in majhna, zaradi tega so tudi enostavno prenosna.
  5. Ponujajo odlično in okolju prijaznejšo alternativo motornim vozilom.

Varnostne zahteve pri vožnji z BMX kolesom

Varnost je vedno na prvem mestu, ko gre za adrenalinski šport pa moramo še posebej upoštevati vse varnostne zahteve. Te so odvisne predvsem od vrste dejavnosti, ki se je udeležujete. Na primer: pri tekmovalnih dogodkih, ki vključujejo trike in akrobacije, ali pri dirkah, morajo BMX kolesarji imeti čelado z zaščito celotnega obraza ter ščitnike za kolena in komolce. Za rekreativce za običajno vožnjo z BMX kolesom pa zadostuje preprostejša čelada. Kljub temu je priporočljivo, da na BMX kolesu za varnejšo vožnjo vsi kolesarji nosijo ščitnike za zapestja, kolena, goleni in komolce.

BMX kolo GT Performer 21"
BMX kolo GT Performer 21″ – (Extremevital.com)

BMX kolesa so torej kot nalašč za razgibane terenske proge. Ni jih varno voziti po cestah, saj nimajo običajnih zavor. Vožnja s kolesi BMX je samostojna disciplina, v kateri se izvajajo triki in akrobacije. Ta disciplina zahteva poznavanje tehnike in veliko treninga, varnost pa ostaja na prvem mestu tako na vajah kot na tekmovanjih.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.