Prosti čas

Kako do motivacije za tek?

Pravijo, da je vsak začetek težak, in to gotovo velja tudi za vse vrste gibanja – še zlasti, če ga niste vajeni. Res pa je, da je največ napora prav na začetku in sčasoma postanejo stvari lažje, dokler nazadnje ne pridemo tako daleč, da nam postanejo športne aktivnosti dejavnost, brez katere več ne moremo.

Marsikdo se v želji po več gibanja odloči za tek, saj je to za rekreativce gotovo najbolj enostavna in tudi najbolj zdrava izbira. A da bo gibanje dosledno, je potrebna dobra motivacija za tek. Kje jo najti?

V prvi vrsti si moramo določiti cilje, ki so že sami po sebi lahko motivacija za tek, vsekakor pa ne zadostujejo. Če ste se odločili, da želite poskrbeti za svojo vzdržljivost, izgubiti nekaj kilogramov ali poskrbeti za zdravje srca in ožilja, ste določili svoj cilj. Vendar želja po izgubi kilogramov še ni zagotovilo, da si boste obuli tekaške copate in šli ven. Da bi bila motivacija za tek učinkovita, boste vsaj na začetku potrebovali tudi druge vrste spodbude, ki so odvisne od vašega značaja.

1. Spodbuda partnerja

Poiščite si partnerja za tek – osebo, ki ne popušča, in bo dejansko zahtevala, da se oblečete v športna oblačila in greste ven, pa čeprav se vam v danem trenutku sploh ne ljubi. Na začetku je rahla prisila vse, kar potrebujete, kadar imate namen odnehati ali se izogniti gibanju.

Tekaški partner
Če se na tek težko odpravite sami, povabite partnerja ali prijatelja.

2. Dokazovanje

Odlična motivacija za tek je dokazovanje pred samim seboj in pred drugimi. Če sami do sebe niste dovolj strogi, da bi si vedno znova rekli, da je treba izgovore potisniti proč ter narediti tisto, kar ste si zadali, si poiščite neke vrste nadzornika, ki mu boste morali dokazovati svojo aktivnost. To naj bo nekdo, ki ga ne želite razočarati oziroma pred komer se ne želite pokazati kot šibki.

Če na začetku ne zmorete teči zaradi sebe, tecite zato, da ne boste poslušali graje od svojega moža, staršev, osebnega trenerja ali kogar koli drugega, ki ste mu obljubili, da se boste predano posvetili teku. Če ne najdete prave osebe, ki bi vas priganjala s svojo kritiko, pa vam je lahko motivacija za tek tudi družbeno omrežje. Javno zapišite, da ste postali tekač in boste po novem vsak dan objavljali, koliko ste pretekli. Gotovo vam bo nerodno, če sepo takšni javno obljubi ne boste držali svojih besed.

3. Denar

Nekatere nič ne boli toliko, kot izguba denarja. Če tudi sami radi pametno vlagate, ne pa nesmiselno zapravljate, potem si za tek kupite nekaj nove opreme. Če ste vanjo vložili težko prislužen denar, bo motivacija za tek kot na dlani – opremo bo treba izkoristiti in uporabiti, sicer ste vrgli denar skozi okno.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.