Kako povrniti izgubljeno vozniško dovoljenje?

Večina odraslih si ne more predstavljati življenja brez avtomobila. Z njim se namreč vozimo v službo, po opravkih, na dopust, omogočimo fleksibilnost družine, zato je morebiten odvzem vozniškega dovoljenja še toliko večje breme za posameznika.

Povrnitev vozniškega dovoljenja

Vozniško dovoljenje nam omogoča, da opravljamo vsakodnevne obveznosti.

In povsem vseeno je, zakaj je do tega prišlo. Je bila kriva previsoka hitrost, morda sčasoma nakopičene kazenske točke ali pa vožnja pod vplivom alkohola. Ste vedeli, da lahko kljub temu vozniško dovoljenje pridobite nazaj? Seveda so za to potrebni določeni koraki, ki pa jih boste brez težav opravili s pomočjo izkušenih pravnih strokovnjakov.

Ali ni pravna pomoč draga?

Ko enkrat izgubimo vozniško dovoljenje, nam preostane rešitev, da se lotimo ponovnega opravljanja le-tega. Če seveda ne poiščemo druge rešitve, ki pa je prav tako mogoča. In ne, pravna pomoč nikakor ni tako draga kot strošek opravljanja vozniškega izpita, ki lahko stane okrog 1000 €.

Pravna pomoč vas bo stala bistveno manj, le nekaj 100 €, odvisno od kompleksnosti samega primera. A povedati velja, da statistično gledano kar do 80 % voznikom, ki jim je bilo vozniško dovoljenje odvzeto, sodišče ugodi in jim dovoljenje vrne z določitvijo preizkusne dobe.

Kje pričeti?

Prejšnji večer je bil za vas naporen in izgubili ste vozniško dovoljenje. Kazen je takšna, da vam je policist na licu mesta izročil obsežen plačilni nalog za prekršek, obenem pa vam odvzel še vozniško dovoljenje, ker ste presegli dovoljeno število kazenskih točk.

Pomoč pravnega strokovnjaka

Če vam je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, se obrnite na pomoč pravnega strokovnjaka.

Je to konec? Ne! Čimprej se obrnite na izkušene pravnike, ki vam bodo v tem primeru nudili ustrezno pravno pomoč in vam za sorazmerno majhen strošek pomagali pridobiti nazaj odvzeto vozniško dovoljenje. Presenečeni boste, kako hitro in enostavno bo to z njihovo pomočjo urejeno.

Čas je ključnega pomena

Slovenci radi rečemo, da se je zgodilo. Res je, zgodilo se je, a sedaj je čas za ukrepanje. Ker tudi sam postopek odvzema vozniškega dovoljenja terja določene korake in sledi zakonodaji na tem področju, imate sami seveda pravico, da postopek ustavite oziroma zamrznete.

Pravni strokovnjak bo natančno preveril vaš primer in vam pripravil vse potrebno za zaustavitev procesa odvzema in povrnitev dovoljenja pod določenimi pogoji. Ni vseeno, za kakšen prekršek gre, zato je od tega odvisen tudi rezultat.

Pod kakšnimi pogoji se dovoljenje vrne?

Če ste bili ob vozniško dovoljenje denimo zaradi hitrosti in ste presegli dovoljeno število kazenskih točk, boste le-to skoraj zagotovo prejeli nazaj ob pogoju, da boste v določenem času opravili tečaj varne vožnje, s katero boste dosegli izbris nekaj kazenskih točk.

Tečaj varne vožnje

Za povrnitev vozniškega dovoljenja boste morda morali opraviti tečaj varne vožnje.

Pri odvzemu zaradi alkohola so pogoji nekoliko drugačni. Potrebno bo opraviti zdravniški pregled, morda obiskati kakšne delavnice, vozniško dovoljenje pa boste prejeli pod določenimi pogoji s preizkusno dobo.