Prosti čas

Nakup cestnega kolesa – od A do Ž

Vsi pravi ljubitelji aktivnega kolesarstva, ki si želijo nabiranja večjega števila kilometrov, seveda ne morejo mimo cestnega kolesa. Gre za »dirkača«, ki je že v mladosti razvnel misli marsikateremu med nami, da bi se z njim pognal na dolge ture prostranih cest.

A pred nakupom cestnega kolesa se je potrebno vsekakor dobro informirati, preveriti pri sebi, kakšne so želje, kot tudi postaviti jasne limite glede cene, ki je še sprejemljiva za tisto, česar si od cestnega kolesa seveda želimo. Prav tako se je potrebno zavedati, da poznamo več vrst cestnih koles.

Znano je, da smo Slovenci veliki ljubitelji kolesarstva, katerega jemljemo dokaj resno. Med nami je ogromno kolesarjev, tako »priložnostnih« kot tudi rekreativcev in tistih, ki se na kolo zavihtijo s precej resnejšimi nameni in zastavljenimi cilji. Prav slednji so tisti, ki velikokrat posežejo po cestnih kolesih, saj si z njim želijo osvajati številne kilometre, premagovati vzpone in spuste.

Če nas vleče v naravo, hribe in stranpoti, potem bo zagotovo boljša izbira gorsko ali katero drugo kolo. Za vse tiste, ki pa mislijo svoje kilometre nabirati večinoma na asfaltiranih površinah in se ob tem peljati tudi hitro, bo cestno kolo zagotovo edina prava izbira.

Na kaj paziti pri nakupu cestnega kolesa?

Kolesarji, ki se odločate za cestno kolo, si boste od svojega novega prijatelja in sopotnika želeli, da bi postal eno z vami. Nikakor si ne želite kolesa, ki bo postal vaša mučilnica, lomilec hrbtenice in sinonim za neudobje. Nekaj je jasno; cestno kolo v osnovi ni zasnovano za udobno pozibavanje med kolesarjenjem po mestu. A kljub temu to ne pomeni, da je vseeno, katero kolo izberete.

Velikost cestnega kolesa

Prava izbira velikosti kolesa bo ključnega pomena za vaše počutje med samo vožnjo. Če velikost ne bo optimalna, boste hitro začutili utrujenost in bolečine v hrbtenici, ramenih in še kje. Pravilna izbira velikosti kolesa se prične z merjenjem razkoraka.

Cestno kolo Specialized Diverge Comp Carbon
Moško cestno kolo Specialized Diverge Comp Carbon – (Extreme Vital)

Postavite se ob steno v položaj razkoraka, kot bi sedeli na kolesu, nato pa označite višino, kjer naj bi se nahajal sedež. Izmerite dolžino do tal in dobljene centimetre pomnožite z 0,65. Rezultat bo velikost okvirja kolesa v centimetrih.

Teža cestnega kolesa

Verjetno ni potrebno prav posebej razlagati, zakaj je teža kolesa tako zelo pomembna. Še posebej v primeru cestnega kolesa se razlika v teži močno odrazi pri sami vožnji. Ker gre pri cestnem kolesarstvu za precej hitrejšo vožnjo od običajne in ker zajema tudi nekaj konkretnih vzponov, je seveda najbolje, da s seboj jemljemo čim manj odvečnih kilogramov.

Cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1
Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1 – (Extreme Vital)

Cestna kolesa so navadno sestavljena iz lahkih okvirjev, ki so izdelani iz aluminija ali karbonskih vlaken. Prav tu pa pride do največjih razlik v ceni, ki na koncu precej vpliva na izbiro ustreznega kolesa. Enako je tudi z opremo, kot so pedala, krmilo in prestavni mehanizem.

Različne vrste cestnih koles?

Tako je. Ko pomislimo na cestna kolesa, se nam pred očmi najprej izriše klasična specialka z zavitim krmilom, a to še zdaleč ni edino cestno kolo. Poznamo namreč še treking, hibrid in vsaj še potovalno cestno kolo. Najhitreje razlike opišemo z naslednjimi opisi:

  • Treking kolo – je cestno kolo, ki je na prvi pogled videti kot gorsko, a je v resnici precej lažje, ima ozke pnevmatike in je primerno za vožnjo po asfaltiranih površinah.
  • Hibridno kolo – je nekakšen mešanec med specialko in treking kolesom. Največja značilnost tega kolesa je, da je namenjeno hitri vožnji, a kolesarju ponuja ravno krmilo za bolj pokončno držo in je tudi cenovno precej ugodnejše od specialke.
  • Potovalno kolo – je kolo za ljubitelje daljših tur, katerim pa hitrost ne pomeni prav veliko. Ta cestna kolesa so opremljena z nosilci za torbe in so namenjena za dolgotrajno raziskovanje neskončnih poti, ki vodijo v svet.

Ste se že odločili, katero cestno kolo bo za vas najprimernejše?

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.