Posel in finance

Kdaj je smiselno razmisliti o odkupu zapadlih terjatev?

Gotovo ni podjetja ali podjetnika, ki se ne bi soočal s težavami, ki jih povzroča plačilna nedisciplina, to pa pomeni, da dejansko ni podjetja ali podjetnika, ki ne bi tvegal, da se slej kot prej med rizična podjetja uvrsti tudi sam. Gre namreč za začarani krog: če dolgujejo vam, dolgujete nazadnje tudi vi drugim. In da se to ne bi pripetilo, vam lahko pomagata factoring oziroma odkup nezapadlih terjatev ter odkup zapadlih terjatev.

V čem se odkup zapadlih terjatev razlikuje od odkupa nezapadlih oziroma tako imenovanega factoringa?

Factoring predvideva v prvi vrsti dolgoročnejše sodelovanje in vpletenost tretjega podjetja še preden pride do roka plačila – torej gre za storitev, ki je predvidena v naprej in s tega stališča tudi bolje načrtovana in obvladljiva. Za odkup zapadlih terjatev ali terjatev, ki sicer še niso zapadle, vendar je bila zanje že izstavljena faktura, pa se odločamo naknadno.

Večina podjetij se za odkup zapadlih terjatev odloči takrat, ko ugotovijo, da ne morejo več čakati na plačilo. Pogosto gre za podjetja, pri katerih poslovanje ni dovolj razpršeno in pri katerih lahko odkup zapadlih terjatev pomeni normalno nadaljevanje poslovanja – če čakajo na plačilo sama, tvegajo, da se znajdejo v finančnih težavah, v katerih nimajo za investicije ali tudi ne za tekoče stroške poslovanja.

Potek odkupa zapadlih terjatev
Prikaz procesa odkupa zapadlih terjatev.

Kadar se odločimo za odkup zapadlih terjatev, si zagotovimo, da bomo takoj prejeli delno plačilo fakture, na dejansko plačilo upnika pa bo čakalo podjetje, ki se ukvarja z odkupi terjatev. In seveda ne bo zgolj čakalo, da je storitev plačana, temveč bo poskrbelo tudi za vse, kar je potrebno, da si bo to zagotovilo, torej za opominjanje dolžnika in tako naprej.

Vendar pa velja poudariti, da odkup zapadlih terjatev običajno ne predvideva veliko dela na tem področju. Zakaj? Ker se podjetja za odkup zapadlih terjatev pred podpisom pogodbe v prvi vrsti dobro pozanimajo, kako kakovostna je terjatev, za kar seveda preverijo poslovne podatke oziroma boniteto upnika. V kolikor ta nima dobrih referenc, je odkup seveda tvegan in terjatve vam ne bo uspelo prodati.

Ocena tveganja
Kakšna je bonitetna ocena vašega upnika?

Zakaj pa bi se odločili za prodajo, kadar poslujete z dobro stoječim podjetjem? Kot že omenjeno, predvsem zato, da si zagotovite tekoča sredstva, s katerimi bo vaše lastno podjetje lahko normalno poslovalo in plačevalo tako redne stroške materiala ter dela kot vlagalo v razvoj in investicije. Zlasti v primeru, ko je treba na plačilo čakati 90 dni ali celo še več, je namreč brez odkupa terjatev marsikomu težko zagotoviti dovolj sredstev, da bi bilo poslovanje nemoteno.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.