Avtomoto

Na tehničnem pregledu lahko preverijo metlice brisalcev

Varnost v prometu je odvisna tako od spretnosti in premišljenosti voznika kot tudi od lastnosti njegovega avtomobila. Naši jekleni konjički so si med seboj precej različni in zagotavljajo različno stopnjo varnosti, tisti minimum, ki je nujen pri vsakem avtomobilu, pa se preverja s tehničnim pregledom. Ta potrdi, da je naš avtomobil tehnično ustrezen za uporabo in ne predstavlja nevarnosti ne voznikom, ne sopotnikom, ne drugim udeležencem v prometu.

Na tehničnem pregledu se preveri vse od podvozja do zavor, pa tudi nekaj na videz manj pomembnih stvari, ki pa so za varnost nujne. Preverijo na primer hupo, svetilnost žarometov in celo metlice brisalcev.

Ni dovolj, da avto deluje

Za varnost lahko v vašem avtomobilu skrbijo najrazličnejši sistemi, v sodobnih avtomobilih večinoma elektronski – ti lahko denimo zaznavajo in uravnavajo zdrse in podobno. A bolj kot te napredne funkcije so pomembne tiste povsem osnovne. Na tehničnem pregledu jim tako ni dovolj, da vaš avto lepo deluje. Zanima jih predvsem, da deluje varno.

Pri pregledu se tako vedno preveri, da na vozilu deluje hupa. Vas zanima, zakaj je to tako pomembno, ko pa je uporaba troblje, zlasti v naseljih, nezaželena? Hupa je lahko pomembna, kadar želimo na primer pešca ali kolesarja, morda pa tudi nasproti vozeči avtomobil, opozoriti na pazljivost ali na nevarnost. Če se nam zdi, da bi nas drugo vozilo v križišču lahko spregledalo, je pritisk na hupo lahko odlična rešitev.

Avtomobilska hupa
Hupa, zvočna signalna naprava, je v avtomobile vgrajena že več kot stoletje.

Kaj pa luči? Vidljivost je eden glavnih pogojev za varnost v prometu. Opaziti nas morajo druga vozila, prav tako pa je nujno, da dobro osvetlimo pot pred seboj. Obrabljeno steklo žarometa, ki ne prepušča dovolj svetlobe, je torej nujno zamenjati.

Tisto, kar nas še bolj preseneti, pa je, da se na tehničnem pregledu preverijo tudi metlice brisalcev. Gre za majhen in na videz nepomemben del avtomobila, a prav pri vidu igra ključno vlogo. Izrabljene metlice brisalcev, ki stekla ne obrišejo dobro, temveč za seboj puščajo sledi, so ob padavinah resna težava. Če močno dežuje, namreč ne vidimo prav ničesar, in zato morajo biti metlice brisalcev v popolnem stanju na prav vsakem avtomobilu, od fička do mercedesa.

Za varnost poskrbite tudi sami

Ne glede na to, ali morate avtomobil v kratkem peljati na tehnični pregled ali ne, vsekakor velja, da je potrebno redno preveriti dobro delovanje vseh sistemov in delov avtomobila, ki vplivajo na varno vožnjo. Žarometi, metlice brisalcev in hupa so ob slabih razmerah na cesti še kako pomembni!

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.