Vse, kar morate vedeti o nakupu smuči

Ali ste vedeli, da je pri nakupovanju smučarske opreme najbolj zahtevno opravilo izbira pravih smuči, poleg smučarskih čevljev seveda? Če ravno v tem trenutku premišljujete o nakupu novih smuči ter ostale smučarske opreme, ste se vsekakor znašli na pravem mestu. V današnjem prispevku boste izvedeli prav vse, kar morate vedeti pred nakupom smuči.

Smuči kot najpomembnejši del smučarske opreme

Smuči poleg smučarskih čevljev veljajo za najpomembnejši element smučarske opreme. Ravno zato je še kako pomembno, katere smuči si boste kupili. Odpravite se v specializirano trgovino in se obrnite na strokovno podkovanega prodajalca, ki vam bo znal svetovati.

Smuči

Ko se odločate za nakup smuči, morate upoštevati kar nekaj dejavnikov.

Priporočamo vam tudi, da smuči preizkusite na katerem od testov, ki so večkrat v sezoni organizirani na smučiščih. Proizvajalci ali distributerji vam namreč kar na smučiščih ponujajo celo paleto smuči. Na omenjenem testu boste najlažje ugotovili, katere smuči vam najbolj ustrezajo.

Osnovni elementi pri izbiri smuči

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj osnovnih elementov pri izbiri smuči, na katere morate biti še posebej pozorni. Elementi se delijo na tekmovalne, skiercross, carving, freestyle in freeride. V okviru te delitve se smuči delijo še na dve veliki skupini, in sicer na moške in ženske.

Tekmovalne smuči se delijo na slalom in veleslalom smuči. Prva vrsta je namenjena manjši hitrosti. Z njimi lahko hitro in kratko zavijate. Imajo agresivno geometrijo in veljajo za zelo odzivne. Veleslalom smuči pa so že v osnovi namenjene daljšim zavojem pri večji hitrosti. So nekoliko višje in imajo daljši radij. Obe vrsti smuči so namenjene izkušenim smučarjem.

Smuči K2 Speed Charger

Smuči K2 Speed Charger so primerne za tekmovalce in vrhunske rekreativce.

Skiercross smuči so na trgu uveljavljene zlasti zaradi svoje univerzalnosti. Zanje velja, da so nekoliko širše, kar jim zagotavlja večjo stabilnost. Prvotno so namenjene za smučanje znotraj urejenih smučišč. Če se boste odločili za to vrsto smuči, je najbolje, da je njihova višina nekje med nosom in brado.

Carving smuči so namenjene različnim rekreativnim smučarjem. Uporablja se jih za smučanje znotraj urejenih prog. Zanje je značilno, da postajajo vse širše, kar jim omogoča še večjo stabilnost. So lahko vodljive. Med seboj se ločujejo po trdoti. Izbira trdote je odvisna predvsem od znanja smučarja.

Tako imenovane “freeski” smuči so med smučarji vedno bolj priljubljene. Pri njih je potrebno ločiti dva segmenta smučanja. To sta “freeride” in “freestyle”. Za prvi segment je značilno, da se odvija izven urejenih smučišč. Pri tem je potrebno imeti zelo veliko znanja in izkušenj. Freestyle pa se izvaja znotraj posebnih parkov na smučiščih. Na tem mestu lahko najdete različne oblike skakalnic, snežnih kanalov in ograj.

Smuči Elan Amphibio 14 Ti Fusion

Visoko zmogljive smuči Elan Amphibio 14 Ti Fusion omogočajo kratke in hitre zavoje.

Za freeski smuči je značilno, da so širše in vam ponujajo večjo ploskovnost. Vezi so pomaknjene bolj proti repu. Za takšne smuči je bolje, da so nekoliko daljše. Freestyle smuči lahko najlažje prepoznate po dvignjenem prednjem in zadnjem delu. Vezi so nameščene bolj proti centru smučke. Zanje velja, da nimajo podloženih plošč pod vezmi.

V čem se ženske smuči razlikujejo od moških?

Čeprav so bile na začetku smuči narejene predvsem za moške, je danes smučarska oprema za ženske prav tako postala nuja. Sodobni trg vam ponuja opremo tudi opremo za najboljše smučarke. Zadovoljne so tako smučarke rekreativke kot tudi profesionalke.

Ne glede na segment mora za ženske smuči veljati, da so vodljive in lahke. Proizvajalci smuči upoštevajo žensko anatomijo telesa, ki je vsekakor drugačna od moške. Ženske imajo raje krajše smuči, najbolj pa je pomembno, da se na njih počutijo stabilno. Za ženske smuči je značilno tudi nekoliko drugačno težišče.

Ženske smuči Fischer My Trinity

Ženske smuči Fischer My Trinity so lahko vodljive smuči za izkušene rekreativne smučarke.

Če se zanimate za nakup visoko kakovostnih ženskih smuči priznane blagovne znamke, vam svetujemo, da preverite ponudbo specializirane trgovine Extreme Vital:

Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na naše najmlajše smučarske junake. Pri izbiri smuči za otroke je najpomembneje, da boste izbrali pravilno velikost smuči. Priporočamo vam višino nekje do brade. Otrok bo le s pravilno opremo hitro in dobro napredoval ter na smučišču kar se da užival. Ker imajo že prav vse otroške smuči stranski lok, jim to omogoča, da se lahko učijo osnov carving tehnike.