Prosti čas

5 nasvetov za nakup kitare

Glasba je del našega življenja. Spremlja nas skoraj na vsakem koraku. Če znamo dobro peti ali igrati na kak inštrument, pa smo z glasbo povezani še toliko bolj. Eden od najbolj priljubljenih inštrumentov pri nas in v svetu je zagotovo kitara. Morda si nanjo želite igrati tudi vi, vendar je še niste uspeli kupiti.

Predstavili vam bomo pet koristnih nasvetov v obliki vprašanj in hitro boste ugotovili, kako se lotiti nakupovanja tega priljubljenega glasbila s strunami. Pozorno jih preberite in naj vam nakup vaše prve kitare še dolgo ostane v lepem spominu.

Odgovorite na naslednjih pet vprašanj in postanite lastnik kitare, ki bo povsem ustrezala vašim potrebam.

1. Kje se boste učili igranja kitare?

Pri izbiri vrste kitare si morate najprej postaviti vprašanje, kje se boste učili igranja nanjo. Če si tega vprašanja ne boste postavili in nanj odgovorili, potem boste težko nadaljevali z nakupovanjem.

Vprašajte se, ali se boste na kitaro naučili igrati sami ali pri zasebnem učitelju ali morda v glasbeni šoli. Če se boste igranja nanjo učili v glasbeni šoli, potem je odlična izbira klasična kitara. Če se je boste učili sami ali pri zasebnem učitelju, pa boste morali na odgovor na vprašanje, kateri tip kitare je najprimernejši za vas, še nekoliko počakati in si pred tem zastaviti še druga vprašanja.

2. Katero zvrst glasbe boste igrali?

Različne zvrsti glasbe zahtevajo različne tipe kitar. Obstajajo trije glavni tipi: klasična, akustična in električna kitara.

  • Če želite igrati klasično glasbo ali flamenko, potem je klasična kitara najboljša izbira.
  • Če želite brenkati akorde, prepevati s prijatelji ob ognju ali spremljati še katero drugo glasbilo, potem vam priporočamo nakup akustične kitare.
  • Če pa je vaše srce nekoliko bolj divje narave in vas že od nekdaj privlačita rock in heavy metal ali morda jazz in blues, potem je električna kitara prava izbira za vas.

Lahko pa se tudi vprašate, kdo od znanih kitaristov vam je najbolj všeč. Nato si izberete tako vrsto kitare, kot jo uporablja ta glasbenik.

3. Kateri tip kitare je po vašem mnenju pravi za vas?

Pomembno je, da poznate bistvene razlike med vsemi tipi kitar.

  • Klasična kitara je narejena iz najlonskih strun, njen trup je votel, ojačitev zvoka je možna samo pri določenih modelih. Z njo lahko igrate klasično glasbo, flamenko in zvrst bossa nova.
  • Akustična kitara ima kovinske strune in votel trup, ojačitev je možna pri določenih modelih. Primerna je za igranje folka, popa, za spremljanje drugih glasbil in za petje.
  • Električna kitara ima kovinske strune ter poln trup. Ojačitev zvoka je nujna za igranje, zato boste potrebovali še ojačevalec. Primerna je za igranje rocka, metala, jazza, bluesa in popa.

4. Koliko ste pripravljeni plačati za kitaro?

Na prodajnih policah glasbenih trgovin lahko nadete na stotine kitar, ki se med seboj zelo razlikujejo tudi v ceni. Naj vam zaupamo, da najdražje kitare ne pomenijo nujno najboljših. Pri nakupu kitare najpogosteje plačamo tudi znamko ali ime priznanega kitarista, ki ga kitara nosi.

Kitare priznanih proizvajalcev
Vsekakor bo najbolje, da se odločite za nakup kitare priznanega proizvajalca.

Seveda pa tudi poceni glasbila niso najboljša. Če boste kupili najcenejšo kitaro, potem bo vaše učenje dosti bolj težavno, morda tudi boleče. Veliko bolje in lažje se boste učili na nekoliko dražji kitari. Četudi se vam na zelo poceni kitari uspe naučiti kako lepo pesem, ta zagotovo ne bo zvenela tako, kot bi si sami želeli.

Priporočamo vam nakup kitare, ki predstavlja dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Na spletu poiščite mnenja drugih, za nasvet pa povprašajte tudi prodajalca v glasbeni trgovini, kjer boste kitaro kupili.

5. Kje se vam najbolj splača kupiti kitaro?

Najprej si izberite glasbeno trgovino, v kateri boste kupili svoje težko pričakovano glasbilo. Šele nato se odločite, ali boste inštrument kupili prek spleta ali v fizični trgovini. Menimo sicer, da je spletno nakupovanje odlično, a svojo prvo kitaro si raje kupite v fizični prodajalni.

Ko si boste odgovorili na vseh pet vprašanj, boste vedeli, kateri tip kitare vam bo najbolj ustrezal. Lahko ste prepričani, da boste na ta način izbrali vrhunsko kitaro in da boste že v kratkem nanjo igrali priljubljene skladbe.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.