Industrija

Odsesavanje prahu povečuje varnost zaposlenih v industriji

Vsakodnevno vzdrževanje je pomembno za varnost zaposlenih pri delu. Ne glede na vrsto industrijskega obrata je pomembno, da imajo zaposleni na voljo kvaliteten sistem za odsesavanje prahu – www.sqs.si. Izbirate lahko med centralnimi in premičnimi odsesovalnimi sistemi. Obe vrsti preprečujeta nastanek kroničnih zdravstvenih obolenj, predvsem težav z dihalnimi organi, prebavili in kožo.

Odsesavanje prahu
Celovita rešitev za odsesavanje prahu na različnih področjih za raznovrstne aplikacije.

Nenehno odstranjevanje prašnih delcev in druge umazanije znatno izboljšuje delovne pogoje zaposlenih. Glede na to, da poteka poostren nadzor nad kršitvami varstva pri delu, je priporočljivo , da si čim prej zagotovite dober sistem za odstranjevanje prahu.

Nastanek škodljivih delcev in sanacija

Večina podjetij premalo vlaga v varstvo pri delu, predvsem na odsesavanje prahu in drugih delcev se rado pozabi. Samo zato, ker so škodljivi delci skoraj nevidni očem, še ne pomeni, da ne morejo ustvariti velike škode.

Najpogosteje delavci niso zaščiteni pred delci zaradi varjenja, rezanja, vrtanja, sekanja ipd. Prah je potencialno velika nevarnost za zdravje delavcev, saj slednjega vdihujejo, požirajo ali imajo neposreden stik prek kože. Dolgotrajna izpostavljenost privede do kožnih bolezni, pljučnic, bronhitisa, želodčnih težav ali v hujših primerih tudi raka. V izogib zdravstvenim težavam je tako vitalnega pomena, da se v vse prostore namesti sistem za odsesavanje prahu in druge nesnage.

Dodatne prednosti

Poleg samega odstranjevanja prahu in preprečevanja tveganja za zdravstvene težave delavcev so tudi druge prednosti. Med drugim zaradi sprotnega odstranjevanja delcev ne prihaja do poškodb in zastojev strojev. Delovne površine ostajajo čiste in gladke. Posledično poteka delo hitreje, bolje in čisteje.

Sistem za odsesavanje prahu
Sistem Nederman za odsesavanje prahu in drugih delcev, primeren npr. za varilce.

Zaradi hitrejšega dela podjetja dosegajo večji profit. Obenem se pojavlja trend manj pogostejših bolniških odsotnosti zaposlenih, kar obenem pripomore k večjemu dobičku. Sprotno odsesavanje prahu tudi podaljša življenjsko dobo strojev, orodij in pribora.

Dodatna zaščita

Odsesavanja prahu torej prinaša veliko pozitivnih posledic. Poleg izboljšanja delovnih pogojev zaposlenih pripomore tudi k zmanjševanju zdravstvenega tveganja zaposlenih. Pri delu je dobro, da se vzpostavi tudi temeljit režim dodatne zaščite. Za varno opravljanje marsikaterega poklica morajo delavci uporabljati še zaščitno obleko, rokavice, protiprašne ali plinske maske ter zaščitno obutev.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.