Industrija

Proces in tehnike krivljenja pločevine

Upogibanje oziroma krivljenje pločevine je zahteven proces obdelave kovin, ki terja natančnost, ustrezno strojno opremo in primerno izobražen kader za ravnanje s programsko opremo, ki krmili stroje.

Gre za visoko kvalificirane operaterje z natančnim poznavanjem vseh postopkov, a tudi materialov ter lastnosti različnih vrst pločevine. Zahtevane tolerance pri končnih izdelki so izjemno majhne, zato je jasno, da je natančnost pri tem procesu ključnega pomena.

Za kaj se uporablja krivljenje pločevine?

Krivljenje pločevine je postopek, ki pride v poštev, ko je potrebno iz ravnega kosa pločevine izdelati 3-dimenzionalno obliko. Izdelki iz krivljene pločevine se navadno uporabljajo za pločevinasta ohišja, konzole, nosilce in podobno. Si ne predstavljate, kje vse se srečujete z izdelki iz krivljene pločevine?

Lahko bi rekli, da ste z njimi zagotovo v stiku prav vsak dan. Govorimo o ohišjih najrazličnejših elektronskih naprav, nosilcih za police, nosilcih v gradbeništvu, izdelkih za kuhinjo, računalniških ohišjih in podobnem. Ti izdelki so večinoma vsi narejeni iz enega kosa ukrivljene pločevine.

Kako poteka ukrivljanje pločevine?

Gre za postopek, v katerem sodelujejo stroji in človek. Obstajajo seveda tudi različne ročne naprave za ukrivljanje pločevine, a napredek nas sili k temu, da se upogibanja lotevamo strojno, saj je navadno treba izdelati veliko popolnoma enakih kosov, pri katerih je potrebne tudi kar nekaj sile.

Za krivljenje pločevine najprej potrebujemo ustrezno matrico. Stroj za krivljenje nato z nameščenim konusnim orodjem pritisne na ravno pločevino in jo ukrivi v obliki matrice. Pri tem postopku je potrebno imeti v mislih tudi, da smo pri obdelavi pločevine na ta način omejeni na dolžino upogiba in velikost obdelovanca.

Poznamo več tehnik upogibanja pločevine

Navadno se za krivljenje pločevine uporablja postopek, imenovan »prosto upogibanje« ali airbending. Gre za postopek, ki smo ga že opisali in zajema pritisk orodja na obdelovanec v takšni meri, da se robova zavihata navzgor do določenega kota.

Pri krivljenju pločevine po postopku coining pa upogibanje obdelovanca poteka tako, da imata spodnji in zgornji del orodja isti kot, obdelovanec pa se potisne povsem do sten matrice. Gre za izdelke, ki so izdelani z veliko mero natančnosti. Slabost tega postopka pa tiči v tem, da je za vsak kot potrebno drugo orodje.

Priprave na krivljenje pločevine

Za ustrezno krivljenje pločevine in kvaliteten končni izdelek so potrebne tudi ustrezne predpriprave na delo. Poznati je potrebno natančno velikost izdelka, določiti širino spodnjega orodja in upoštevati debelino samega materiala.

Ukrivljena pločevina

Pozornost velja nameniti tudi morebitnim izvrtinam, ki so precej pogoste na tovrstnih izdelkih. Gre za to, da mesto krivljenja ne sme biti preblizu izvrtine, saj se ta lahko deformira.

Kaj vse se izdeluje na ta način?

S postopkom upogibanja pločevine pridemo na koncu do zares pestre palete izdelkov, ki so vsakodnevno prisotni v naši bližini. Že prej smo omenili računalniška ohišja in ohišja drugih tehničnih naprav. Omenimo pa še prednje plošče iz pločevine, ki so dejansko lice posameznih elementov in se na njih nahajajo tudi različne označbe.

Potem so tu še nosilci in različna držala iz pločevine, ki se uporabljajo kot nosilci znotraj določenih naprav ali pa služijo kot podpora za police, gradbene elemente in podobno.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.