Industrija

Avtomatizacija laserskega razreza

Pred nekaj desetletji je bilo nemogoče najti izdelovalca produktov, ki bi imel v lasti stroj, ki bi delo opravljal bolj ali manj avtomatsko. Dandanes, ko se gospodarstvo krepi in podjetja vlagajo svoja sredstva v nove, zmogljivejše stroje za rezanje, imamo na voljo stroje, ki so 90 % avtomatizirani, delavce pa potrebujemo le, da delo teh strojev nadzorujejo.

Obstajajo tako prednosti kot tudi slabosti avtomatizacije delovnih strojev. Tako lahko zaradi avtomatizacije strojev delo opravljamo v krajšem času in bolj natančno, kot pa če ga opravljajo delavci. Poleg tega se z avtomatizacijo zelo znižajo stroški proizvodnje, vsaj na dolgi rok. Slaba stran avtomatizacije delovnega procesa je ta, da človeška delovna sila ni več toliko potreba in zato delavci ostanejo brez službe, kar pa na dolgi rok spet škodi državnim interesom.

Laserski razrez je tehnologija, ki je v zadnjih 10 letih doživela ogromen razmah po celem svetu. Je 92 % avtomatizirana vrsta tehnologije, namenjena pa je rezanju in graviranju materialov, ki se v industriji uporabljajo najpogosteje. Laserski stroj opravlja svoje delo 24 ur na dan, kar pomeni, da moramo imeti zaposlene delavce na 3 izmene, da lahko laserski razrez nadzorujejo.

Seveda pa morajo biti tudi za nadzor laserskega rezanja delavci primerno kvalificirani oz. usposobljeni za delo s temi stroji. Vse prepogosto se namreč zgodi, da ob delu z avtomatiziranimi stroji prihaja do hujših delovnih nesreč, laserski razrez pa ni nobena posebnost. Do sedaj je zaradi nepazljivosti umrlo nekaj ljudi, večina izmed njih zaradi požara (umazan delovni stroj).

Kot smo že prej omenili, je laserski razrez namenjen rezanju in drugemu oblikovanju različnih vrst materialov. To so predvsem plastika, les, kovina, kovinske zlitine, papir, vosek itd. Obstajajo tako rezalniki, ki režejo samo v 2D, pa tudi takšni, ki režejo v 3D. Pred časom so bili 3D laserski stroji uporabni samo v zelo razvitih vrstah industrije (letalska, avtomobilska), saj so bili zelo dragi in težji za programiranje, sedaj pa so 3D laserski stroji uporabni v vseh vrstah industrije.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.