Kulinarika

5 pogostih kulinaričnih napak

V kuhinji smo običajno zato, ker moramo pripraviti hrano zase ali za celotno družino, včasih pa tudi zato, ker v kuhanju enostavno uživamo. V slednjem primeru je končni rezultat navadno boljši, a vseeno se dogajajo napake, ki se jim je načeloma dokaj enostavno izogniti.

Ste se že kdaj hudovali, zakaj nekaj na krožniku niti približno ni videti tako kot v receptu, ki ste ga našli v knjigi ali na spletu? Čeprav ste morda dokaj natančno sledili zapisanemu, pa je dovolj že ena sama manjša napaka in jed na koncu ne bo tako okusna in privlačna, kot bi morala biti.

1. Kuhano namesto pečeno

Ena pogostejših napak je, ko hrana, ki jo pečemo, na koncu ni videti pečena, ampak prej kuhana, celo razkuhana. Do tega pride dokaj hitro, in sicer v primerih, ko nam zmanjkuje časa, nimamo dovolj prostora za vse pred seboj in želimo le čim hitreje pripraviti kosilo ali večerjo za vsa lačna usta.

Razkuhana hrana
Če hitimo s kuhanjem, je lahko pečena hrana videti kot kuhana, morda celo kot razkuhana.

Pri pečenju si še posebej prizadevamo, da bi bil kar najbolj hrustljavo pečen krompirček. Poleg si želimo še nekaj različne zelenjave, meso pa pečemo posebej ali pa je celo že pripravljeno. Krompir bo dobro pečen le v primeru, da mu damo dovolj prostora in ga nikakor ne naložimo na kup ter preko ali vmes vsilimo še papriko in drugo zelenjavo. Da bi bila zelenjava dobro pečena, ji moramo dati dovolj prostora.

2. Recept malo po svoje

Ko na spletu ugledamo neko mamljivo jed, ki naša usta napolni s slino že samo ob ogledu fotografij, je jasno, da si želimo enakega rezultata v naši kuhinji. Ugotovimo, da večino sestavin imamo, po manjkajoče pa se nam ne da v trgovino.

Ni problema, bomo pa malce po svoje, kajne? Napaka! Četudi nam za popoln recept manjka samo deciliter belega vina ali določena začimba, morda žlica smetane za kuhanje ali prava vrsta gob, rezultat na našem krožniku nikakor ne bo enak. In to velja tudi za sam postopek priprave. Temperatura v pečici, sveže sestavine namesto zamrznjenih, ustrezna maščoba in tako naprej.

3. Temperatura mesa pred pečenjem

Morda na to niste pomislili nikoli, a paziti velja, da je meso pred pečenjem na ustrezni temperaturi. Če lahko določeno vrsto mesa v pečico položimo kar zamrznjeno, pa je treba pred pečenjem v ponvi sveže meso iz hladilnika nekoliko ogreti na kuhinjskem pultu.

Dovolj bo kakšnih 20 minut, ki jih porabimo za pripravo ostalih sestavin. Narežemo zelenjavo in postorimo vse potrebno za naslednje korake. Prehladno meso se lahko namreč na vroči maščobi preveč zapeče na zunanji strani, medtem ko notranjost ostane surova.

4. Kuhanje testenin

Ljubitelji testenin radi rečejo, da so najboljše, ko so kuhane »al dente«. Gre za testenine, ki niso zlepljene skupaj, kot se na primer rado zgodi s špageti, ki ostanejo združeni v šope. Za začetek pripravite dovolj veliko posodo, v kateri naj bo veliko vode. Vodo vedno solite.

Ko se testenine kuhajo, nikar ne pozabite nanje. Večkrat pomešajte in vsake toliko preverite, kako je s trdoto, sicer se lahko kaj hitro razkuhajo. V trgovini vedno izberite kvaliteto, čas kuhanja pa preverite na embalaži.

5. Uporaba napačnih začimb

Domači kuharski mojstri radi eksperimentirajo, kar se še posebej odrazi v končnem okusu jedi. Če je na polici v kuhinji na voljo 10 vrst začimb, to še ne pomeni, da je potrebno prav vse stresti v jed, ki se pripravlja.

Nekatere začimbe se dobro ujamejo samo s perutnino, druge s svinjino, spet tretje sodijo v različne jedi na žlico. Najbolje se je držati preverjenih receptov, lahko pa seveda kdaj pa kdaj začinimo tudi po svoje. Če se poizkus ne izide, naslednjič napake vsekakor ne ponovimo.

Pa dober tek!

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.