Indijska kuhinja začimb

Ob misli na Indijo gotovo ne gre brez misli na njeno pestrost, ki se kaže tudi v indijski kulinariki. Indijska kuhinja je kuhinja barv in množice okusov, ki jih pričarajo mnoge vsakdanje in tudi precej eksotične začimbe.

Indijska kuhinja začimb

Bi znali našteti vsaj pet začimb, ki jih za izboljševanje jedi v Indiji uporabljajo vsakodnevno?

V nadaljevanju prispevka vam bomo na kratko predstavili osnove indijske kuhinje ter izpostavili nekaj začimb, ki jih v deželi skrivnostnih okusov najpogosteje uporabljajo.

Osnova indijske kuhinje

Obroki v Indiji zagotovo vsebujejo žitarice. Večinoma gre za riž, prav tako pa tudi za druge vrste žit, kjer prevladuje pšenica. Rižu se dodajajo druga živila, na primer zelenjava, za izboljšanje okusa pa se uporabi množica začimb – tako za zelenjavo kot za omake, ki so v Indiji zagotovo najbolj slastne. Mesa pojedo v Indiji na prebivalca manj kot pri nas, saj je tam veliko vegetarijancev. Kljub temu najdemo v njihovi kulinariki tudi mnogo mesnih receptov, predvsem tistih s perutnino.

Začimbe, ki dajejo okus, vonj in barvo

Kadar doma pripravljamo indijsko hrano, jedi običajno začinimo z mešanico začimb, imenovano kari (curry). To je mešanica, ki je značilna za pripravo jedi z imenom kari, sicer pa velja njeno barvo in okus v večini pripisati kurkumi. Poleg te indijska kuhinja z veseljem uporablja še čili, kardamom, ingver, poper, cimet, kumino in koriander, pogosto pa se za okus kot začimba uporabljajo tudi številna druga zelišča, korenike, semena in celo oreščki, ki lahko vplivajo na okus in vonj. Marsikatero od teh »začimb« pri nas sploh ne poznamo, v Indiji pa je povsem vsakdanja in se jo uporablja tudi zaradi njene zdravilne vrednosti po ayurvedi.

Indijske začimbe

Ena izmed najbolj poznanih indijskih začimb je kurkuma, ki je tudi pomembna sestavina karija.

Za Indijce so začimbe torej veliko bolj širok nabor rastlin in njihovih delov kot za nas, a po tiste dodatke, ki »začinijo« po indijsko, nam kljub temu ni potrebno daleč. Poleg mešanice kari lahko uporabljamo še sezam, kikirikijevo olje, jedi zalijemo s kokosovim mlekom in podobno. Okus bo takoj eksotičen. Če želite bolj specifične začimbe, pa boste v marsikateri trgovini z naravnimi prehranskimi dodatki ter eksotičnimi živili našli tudi te.