Kulinarika

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?

Verjetno smo že vsi slišali za Michelinove zvezdice, ki določeni restavraciji dajejo večjo vrednost, gostom pa sporočajo, da bodo tam deležni kvalitetne postrežbe in najboljše hrane. Prav tako Michelinove zvezdice v glavi večine ljudi sprožijo alarm, da je tam zagotovo drago.

Zgodba o Michelinovih zvezdicah se je pričela leta 1900, ko je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo avtomobilskih pnevmatik, izdalo vodič za avtomobiliste. V njem so se takrat nahajali naslovi bencinskih servisov, prenočišč in avtomehanikov. Leta 1931 so vodiču nadeli značilne rdeče platnice in nadgradili seznam še s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Michelinove zvezdice je težko ujeti

Zanimivo, da je na ta način sam vodič postal bolj znan od produkta, ki naj bi ga oglaševal. To pa so bile seveda Michelinove pnevmatike. Vodič se je nato skozi leta širil po evropskih državah in (šele) leta 2006 prišel v New York in 2007 v Tokio.

Slovenija, ki v zadnjem času resnično slovi po dobri hrani in »chefih«, ki pripravljajo izjemne gurmanske poslastice, pa še vedno nima niti ene same Michelinove zvezdice. Sosednja Hrvaška ima denimo kar tri restavracije s po eno zvezdico.

In kaj sploh pomenijo Michelinove zvezdice?

V čem je vrednost Michelinovih zvezdic in zakaj si jih lastniki restavracij tako silno želijo? Vsekakor gre tu za priznanje, da določena restavracija sodi v sam svetovni kulinarični vrh. Potem je nezanemarljivo dejstvo, da se na ta način restavracija postavi na svetovni zemljevid s svojo ponudbo.

Pomen zvezdic je dokaj enostaven in je videti nekako takole:

  • 1 zvezdica pomeni, da gre za zelo dobro restavracijo v svoji kategoriji.
  • 2 zvezdici pomenita, da gre za odlično restavracijo, za katero se splača zaviti s poti.
  • 3 zvezdice pomenijo vse, kar si lahko v kulinariki zamislimo pod super. Vsekakor vredno načrtovanja čisto posebne poti za obisk.

Kdaj bo Michelin v svoj vodič uvrstil Slovenijo?

Na tisoče ljudi po celem svetu je pripravljenih potovati od naslova do naslova, da bi užili čarobnost kuhinje, ki jo je veliki Michelin označil za zvezdo v svojem vodiču. In nekatere države je na svoji poti povsem spregledal.

V Sloveniji imamo izjemne kuharske mojstre s priznanimi restavracijami, ki se tudi brez zvezdic nahajajo na svetovnih seznamih turistov, ki iščejo gurmanske presežke. Morda razlog tiči tudi v tem, da je potrebno za uvrstitev na seznam »zanimivih« plačati kar okrog 100.000 €!

A Michelin je pač Michelin in želeli bi si njihove potrditve. Že nekaj časa se ugiba, da prihaja prva Michelinova zvezdica v Slovenijo in v letu 2020 naj bi se to končno uresničilo. Michelinovi ocenjevalci naj bi še dobro leto ocenjevali slovenske restavracije in chefe, ena od favoritinj pa naj bi bila Hiša Franko, ki jo vodi znana chefinja Ana Roš.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.