Kulinarika

Ali izbor posode vpliva na kakovost obroka?

Različni načini priprave hrane imajo različne prednosti, vsekakor pa vsi vemo, da večina hranil s toplotno obdelavo izgublja svojo vrednost. Tako gotovo ni nikogar, ki ne bi vedel, da je sadje in zelenjavo za ozimnico bolje zamrzniti, kot vkuhati, saj se tako ohrani več vitaminov in mineralov. Seveda pa brez toplotne obdelave večine živil ne gre, in tu je na mestu vprašanje, kako na kakovost naših obrokov vpliva izbor posode.

Nekoč, ko so bile na voljo glinene, litoželezne ali emajlirane posode, se z zdravjem jedi gospodinje niso kaj prida ukvarjale. Danes pa je na trgu cel kupo posod, ki obljubljajo takšne in drugačne prednosti tako glede kuhanja brez maščobe kot kuhanja, ki ohranja bistvene hranilne snovi, kuhanja v pari, kuhanja brez prijemanja, hitrejšega kuhanja z manjšo porabo energije …

Kakšno posodo je torej najbolje izbrati?

Pri večini jedi velja, da mora biti toplotna obdelava zadovoljiva, vendar čim krajša. Kuhamo »al dente«, saj tako kot razkuhanih testenin ne maramo niti razkuhane zelenjave, ki nič več ne hrusta in že izgublja svojo barvo ter obliko. Marsikdo se zato odloči za posodo, ki omogoča kuhanje v pari (s pomočjo vstavka) ali se odloči kar za parni kuhalnik. Res je – če se živila ne namakajo v vodi, se iz njih izluži veliko manj hranil.

Druga vrsta priljubljene posode so kozice, prevlečene s keramiko. Te omogočajo, da jedi dušimo in pražimo zgolj na kapljici olja, ne da bi se nam prijemale. Tako zmanjšamo vnos maščob v telo. Praženje brez prijemanja so pred tem omogočale posode s teflonsko prevleko, vendar je bila pri njih potrebna velika previdnost – teflon ni primeren za uživanje, zato je bilo treba ponve, na katerih se je luščil, takoj zavreči.

Keramične ponve
Namesto teflonskih ponev raje uporabljajte keramične.

Pravo revolucijo v kuhinji so vsekakor prinesli indukcijski kuhalniki. Ti so poskrbeli, da je kuhanje veliko hitrejše, hrana pa je zaradi kratkotrajnejše obdelave bolj zdrava, bolj okusna in tudi lepša na pogled (zaradi ohranjanja barve). Za pripravo jedi na indukcijskih kuhalnikih običajno ni potrebno kupiti povsem nove posode – primerne so vse kozice in lonci, na katerih dno se prime magnet.

Kaj pa, če nimate indukcijskega kuhalnika? Potem lahko za hitrejše kuhanje in s tem bolj kakovostne obroke poskrbite s posodo z debelim, težkim dnom. Tudi tu bi priprava obrokov hitrejša.

Sicer pa ne pozabite, da kakovost jedi ni odvisna zgolj od posode in pravega postopka priprave – še veliko bolj pomembno je to, da izbirate sveža in kakovostna živila, ki so pridelana čim bolj organsko.

11.si

Na spletnem portalu 11.si preberite vse, kar vas zanima o lepoti in zdravju, prostem času, internetu, avtomobilizmu, industriji, opremljanju doma, gradnji in o marsičem drugem.

Comments are closed.